ápr 08

London :)

Ahogy ígértem, a korábbi bejegyzés elmaradt :) Igyekszem beszámolni minél részletesebben, de nem ígérek semmit. Az úgy kezdődött, hogy….

… Reggel korán keltünk, összekészülődtünk, felvettük a “télikabátot” és kocsival kigurultunk a vasútállomásra. Szerencsére hétvége miatt nem kellett fizetni a parkolásért, így már olcsóbban úsztuk meg a napot.

VONAT

Mivel korábban értünk ki, el tudtunk menni egy korábbi vonattal. A vonat kicsi belülről, olyan, mintha összegyúrták volna. Kívülről pedig mosolygós, mint egy manga figura. 40 perc alatt felértünk Londonba. Az állomáson jó sok kajálda volt, mi egy francia pékségben ettünk. Én stílszerűen egy croissan-t, amit amúgy is imádok, Ráci meg vmi hússal töltött batyut. Első utunk a térképes pulthoz vezetett, beszereztünk egyet és azzal nekivágtunk a városnak.

TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM

Először ide jöttünk, már elég szép sor állt ott. Viszonylag hamar bejutottunk, max 15 percet kellett várnunk. Ja, és Londonban az is nagyon megéri, h minden múzeum ingyenes. Bejutottunk. Megnéztük a dínókat, emlősöket, víz alatti állatkákat, az emberi biológiai részt és az ásványtermet. Igyekeztünk mindent elolvasni, de az természetesen lehetetlen. Bár még rengeteg időnk volt, de sok mindent meg akartunk még nézni, úh végigmentünk a múzeumon, kipróbáltunk néhány dolgot, készítettem néhány képet is:

Szerencsénk volt, h előbb értünk oda, mert mikor kijöttünk már kígyózott a sor, mind a két bejáratnál. Magában a múzeumban is sokan voltak, nagy volt a zsongás és tényleg rengeteg ember sürgött-forgott. Természetesen ott már találkoztunk magyarokkal :) Azaz, hallottuk, h magyarok.

SCIENCE MÚZEUM

Ebben a múzeumban épp egy olyan kiállítás volt, h a legrégebbi tárgyaktól a legkorszerűbbig nagyjából mindent kiállítottak. A legegyszerűbb esztergagéptől az űrhajós technikákig láttunk egy csomó mindent. Itt is sokan voltak, de legalább lehetett mozogni még.

HYDE PARK, OXFORD STREET

Nos, a Hyde park arról felismerhető, h iszonyat nagy :) Igazából semmi extra nem volt ott, fű meg fa. Talán annyi jó volt benne, h kitettek ilyen napozó ágyakat, amiket bárki használhatott. Több csoport összeült, v csak ketten andalogtak, jól nézett ki. Ja, meg nem pontosan itt, de az Albert szobor is itt volt, ill. az Albert Hall koncert terem. Innen mentünk az Oxford street-re, mert azt javasolták, h ott mindenképpen érdemes végigmenni, mert tele van boltokkal és forgalmas egy út. Valóban az volt, de ez azzal párosult, h iszonyat mennyiségű ember is volt ott. Mint az amerikai filmekben az utca jelenetek, h csak a kobakok mozgását látod :) Attól egy kicsit bekattantunk, h nem láttunk semmit, csak az emberek hátát, meg sodort a tömeg, úh az első adandó alkalommal kiléptünk az utcából.

BIG BEN, LONDON EYE, METRÓ

Elmentünk ezután metróval a Big Ben-hez és ha már szemben volt vele a London eye, így azt is megnéztük. A metró is nagyon picike, henger alakú. Olyan érzése van az embernek, h le kell hajolnia, mikor beszáll, mert különben bevágja a fejét. Én is lehúztam a fejem, nem akartam kockáztatni :) Az ülések úgy voltak elrendezve, mint otthon, de karfával el vannak választva, így egyszemélyes ülések voltak. Az ülések fölött fényújság jelezte a következő megállót. Persze be is mondták, de a legnagyobb zajban, ezért esélytelen volt kihallani, főleg úgy, h nem is úgy ejtették a megállót, ahogy kellene :D Az egyik alkalommal hallottuk, h Budapestről beszélnek angolul :) Interjúvolta két srác egy csajt, h volt-e már ilyen keleti helyeken, meg hogy érdemes menni oda, mert jó helyek vannak arrafelé.

BUCKINGHAM PALOTA

A Buckingham palotától kicsit többet vártam, azt hittem az épülete díszesebb – persze neten látható róla egy-két kép -, de tévedtem. Viszont a kerítésre sokat adtak. Nekem inkább giccsesnek tűnt, de legalább egység volt a felépítésében. Az őrök rendben a helyükön álltak, viszont az egyiknek viszketett az orra. Sztem szabálytalanul meg is vakarta, de addig ingatta a fejét, akkor még nem tudtuk mi baja. Az őrségváltást nem láttuk, viszont a viszkető orrú őrnek gondolom elgémberedtek a lábai, kezei, úh ment oda-vissza, katonás léptekkel és kinyújtóztatta magát. Vicces volt.

BUSINESS NEGYED

Hévvel mentünk megnézni az egyik városrészt, mert a lábunkat már ronggyá jártuk, és a hévből szépen látszódott minden. Nagy ablakok voltak és ajtók. A DLR-nek annyi a különössége, h nem vezeti senki. Ez első hallásra és persze továbbra is nagyon furán hangzott számomra. Robotvezérlésű, úh kicsit aggódtam, de végül nem volt semmi gond. A business negyed nagyon tetszett, úh ott leszálltunk körbenézni. Ott is sétálgattunk egy órát, körbenéztünk, aztán mentünk visszafelé.

ELEFÁNT KASTÉLLYAL

Nos, ennek története van :) Egy indiai kovács műhelyet nyitott Angliában és kitette a címerét, ami egy elefánt volt, a hátán egy kosárral, amiben egy ember ülhet, ill. egy sátorra emlékeztető tető. Ezt az angolok úgy értelmezték, h egy elefánt és a tetején egy kastély van. Én erről nem hallottam korábban, és azt gondoltam, h akkor ez biztos egy márványból készült, nagy szobor. Tévedtem…. :)

Pontosan 20:20-ra értünk vissza a vonatállomásra, és pont akkor ment el a vonatunk. A következő 21:00-kor indult, azt megvártuk, hazavonatoztunk, hazakocsikáztunk és némi gépezés után, mint akiket leütöttek, elaludtunk :)

2012.04.08.

Vélemény, hozzászólás?