máj 14

Windows 8 Consumer Preview ahogy én látom!

Kettő dolgot kell tisztáznunk már az elején, mielőtt még nagyon belemerülnénk a témába:

  1. Ez teljesen szubjektív bemutató az én szájízem szerint, így sokan nem fognak velem egyetérteni.
  2. A microsoft oldalán ez olvasható: “A Windows 8 Consumer Preview előzetes kiadású szoftver, amely lényeges módosításokon eshet át a kereskedelmi forgalomba hozatala előtt. A Microsoft sem kifejezett, sem hallgatólagos garanciát nem vállal az itt közölt információkra vonatkozóan. A termék egyes szolgáltatásaihoz és funkcióihoz további hardverekre vagy szoftverekre lehet szükség.” Bővebb infó: itt

Na hol is kezdjem? Miben is lesz újabb, jobb meglepőbb, mint az egyébként nagyon jól sikerült Win7?

Alapok:

Nem titok, hogy a Microsoft a Nokia közreműködésével be akar törni az okostelefon és a táblagép piacra. Habár megkésve, ugyan, de egy elég nagy előnnyel bírnak, rengeteg windowsos pc-s felhasználót van a “birtokukban”, így elég nagy célközönséggel rendelkeznek. Erre a már meglévő bázisra építve akarják a pc-k a táblagépek és az okostelefonok megjelenését egyféle egységes formára hozni, így az eszközök össze syncelésével gyakorlatilag egy eszközt kaphatunk. – Legalábbis a terv ez!

Kezdjük az új stílussal, az új Metro stílussal. Ezentúl a metro lesz az érintőképernyős eszközök felülete, ami persze a hagyományos pc-s környezetben is elérhető lesz, így a rendszer pc-n két részre szakad. A metros alkalmazásokra és a hagyományos windowsos alkalmazásokra, ám ezeket most csak érintőlegesen tárgyalom. A windows 8 nem sok felbontást támogat, de ez lényeges változás. A dizájn elemek vektorgrafikusak, így minden felbontásban ugyanakkora képet kapunk, nem lesz a OS X-ből ismert HD monitoron lévő extra kicsi szinte olvashatatlan betűméret. A támogatott felbontások tehát 1366×768 tól a full HD-ig terjed, valamint van még egy csökevényes maradék felbontás az 1024*768, de erről a felbontásról majd később.

A metro stílusú menü

Új elgondolás, szerint a Windows egy egybefüggő élő organizmusként akarja beszőni a gépünket. A metro stílusú alkalmazások beállítási beépülnek a Windows beállításiba, a kereső már nem csak a fájlok között hanem a programokban is keres, különböző programokból, képeket, linkeket, eseményeket oszthatunk meg emailen, vagy akár facebookon keresztül. Ehhez, és a táblagépes működéshez alakították át a képernyő működését is. Nem a start menüből tudjuk elérni az egyes funkciókat hanem a képernyő sarkait kihasználva. A bal alsó sarokba húzva a metros start menüt érhetjük el, a bal felsőbe a futó alkalmazások (működik az Alt+Tav és a Win+Tab is). Jobb alulra húzva a programok tálcára húzását aktiválhatjuk (csak desktop módban), jobb felülre, vagy teljes jobb oldaljra (metro módban) pedig egy jobb oldali kontorl panelt illetve bal alulra egy fő info panelt kapunk.

Jobb alulra húzva, start menü vagy futó programok váltása.

Jobbra, vagy desktopban jobb alulra húzva a control panel és az állapot kijelző

Örökölt gyökerek:

A hagyományos desktop is sokat változott, kiterjesztett módban most már van mindkét asztalon tálca. Aki sokat használ több monitort, az tudja.hogy úgy kellett ez, mint egy falat kenyér, az átláthatóság kedvéért. Alapesetben a 2. tálcán az eredeti klónja.

Eredeti tálca beállítás

Hála Istennek, és a tervezőknek, ezt is személyre lehet szabni. Az én preferált beállításom, hogy a kiterjesztett panel tálcáján csak az azon a monitoron lévő programok látszanak semmi egyéb.

A módosított tálca

Mivel a hagyományos desktop erősen win7 alapokra épül, ezért természetesen win7 kompatibilis témák egyszerűen installálhatóak.

Na most nézzük a metros újdonságokat:

Store, vásároljunk!

– A Microsoft is követi a Apple és az Android által kitaposott ösvényt, az online értékesítő “bolttal”. A Microsoft Store már már kísértetiesen hasonlít (szerintem) az android marketre (mostmár play).

Néhány kép a Storeból

Alkalmazások

– Minden mindennel összedrótozva, mit is töltöttünk le a storerról? A metros alkalmazásoknak 2 része van, a csempék, vagy panelek, illetve maguk az alkalmazások. A csempék nem csupán ikonok, amivel a programokat elindítjuk, hanem élő boxok, értesítéseket közölnek, néha az értesítések okát is, pl email tárgyát, ez a csempe beállításától és méretétől is függ. Erre remek példa az első képen látható olvasatlan emailjeim és instant üzeneteim.

Mit mondtam minden mindennel összefügg, a Microsoft csak az alapokat adja, az egész használható alkalmazások nélkül fabatkát sem ér, így a pl a People alkalmazában a Facebook és Google accountot megadva máris fogadhatjuk az itt beállított instant üzeneteinket is, Facebook és Gtalk kliens nélkül is, a Photo alkalmzás pedig automatikus elérhetővé teszi a face-re felrakott képeinket (nem letölti onnan elérhető).

A skydriveot is elérném ha lenne :)

Mint már mondtam minden mindennel összefügg, a keresőbe beírva az internet kulcsszóra keres a metro és egyéb kompatibilis alkalmazások között, a beállításokban és a fájlok között is.

Keresés

– Metro dupla képernyő, mert nincsenek ablakok!

Eddig nem említettem, de a metros alkalmazások csak teljes képernyős módban futnak, ami azért a klasszikus megoldástól merőben eltérő és szokatlan lehet azoknak akik évek óta használnak win-t (mint pl én is, még most is szoknom kell). Most jön elő az a csökevényes 1024-es felbontás amit korábban említettem. Ugyanis a metros desktop 2 részre bontható, egy 1024es fő képernyőre illetve az 1366-1024 (342)pixel maradék részre. Persze a metros alkalmazásokat erre fel kell készíteni, de a Storeba feltöltés előtt minden alkalmazást tesztelnek, így ezzel végfelhasználói szinten már nem kell majd vacakolnunk.

Egy példa az osztott módra

Hátrányok:

Persze ezek is vannak. Nem is tagadom, felesleges is lenne. Alig van még alkalmazás. Ez annak köszönhető, hogy nem nyitott a store, csa a fejlesztés kedvéért rakta be programokat a készítők, Mivel még nincs kész sok kompatibilitási hibára kell számítani. Pl Total Commander 7.56 sűrűn fagy, de 8.0val már szépen megy, Opera böngészú sűrű fagyása, Ati driverhez nincs OpenGL támogatás (bár van egy hotfix de az én VGA kártyámat még nem supportálják), és mág rengeteg hiba nem jött ki. Probléma lehet a metros alkalmazások sajátos jogosultsági felfogása miatt a küldő partíciókról való importálás az alkalmazásokba (pl Music, Video-ba importálni a “D” meghajtót ha van.

Mindent összefoglalva, ígéretesnek tűnik, remélem minden sikerül is amit ígérnek a fejlesztők és egy remekül egyszerűen használható rendszert adnak majd át a dobozban. Nekem nagyon tetszik ez az egyszerű stílus, remélem így is marad és nem csicsázzák túl a végleges verzióban.

Az egyszerű design, bízzunk benne, hogy ilyesmi marad!

Ezek után remélem mindenki el tudja dönteni, kísérletezik-e vele,vagy sem! Nekem bejött innen már rajtatok múlik, aztán csak ésszel ám!

Vélemény, hozzászólás?