jún 07

Szerelo

Mivel voltam, gondoltam hasznos lehet masoknak, milyen az autoszerelo Angliaban.

Fo szabalykent az angol autoszerelo “megjavitja amit kerunk, hogy javitsa meg, es nem rontja el ami jo”, ellentetben az atlagos magyar autoszerelovel. A megjavitas altalaban cseret jelent, kulon opcio a valami felujitasa vagy kitisztitasa. Tapasztalatom szerint az a szerviz (illetve garazsnak is mondjak) akinek nincs honlapja idopontfoglalassal, komolytalan. General csomagok vannak, csak MOT, MOT+olajcsere, MOT+kozepes szerviz, MOT+fullszerviz. Termeszetesen valaszthatjuk amelyik tetszik, eleg alapos vizsgalat utan ugyis szolnak, mit kene meg fixelni.

En fullszervizt vettem, mert akcios volt (?109), minden szirszar van benne, beallitas meg utantoltes meg csere, le van irva hosszan a honlapon. A vegen kaptam egy jo reszletes doksit is az eredmenyekrol. Szoltak szepen, hogy a jobbelso kajla, komputteres alignment ?23 kelle. Mivel kezdo jobbkormanyos koromban parat padkaztam, meg akar igaz is lehetett, ugyhogy kertem, es azota nem raz a kormany. Mondtak, hogy az egyik guminak nem sok van hatra, es tenyleg. Meg hogy 1-2 honapon belul csereljek vezermuszijat. Ez utobbit eddig is tudtam, csak ok (F1 autocenter) 240-et mondtak ra, en meg erre azt hogy “hmm”. Koremail utan ?125 lesz az. Ami szerviz igeny nincs benne csomagokban, siman erdemes par helyrol offert kerni.

Szoval ha foglaltunk idopontot, akkorra odavisszuk a kocsit, es az ember mondja hogy kb mikor lehet erte jonni, de barmi van, telefonal, nem kezd egyeni akciokba. Sok szerviznek van collectionja, hogy reggel elmesz dolgozni a kocsival es ok onnan elviszik, megszerelik, majd visszahozzak. Ez jo dolog, nyilvan ara van.

Az arakban benne van az alkatresz. Vannak alkatreszboltok is, teljesen altalanos, hogy valaki az ut szelen cserel olajat meg ilyen aprosagok. Olyan szerviz is van, aki furgonnal jon oda es szerel ejjel nappal, ezek olcsobbak, de azert van kockazat, hiszen az csak 1 ember, de aprosagokra megteszi. Olcsobb, mint megvenni a szukseges szerszamokat. Milyen hulye nem tud vezermuszijat cserelni? En, mert 1db csillagcsavarhuzom van osszesen.

Megosztom Facebookon!
Megosztom iWiWen!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Google Buzzon!
Megosztom Google Readeren!
Megosztom Tumblren!

Vélemény, hozzászólás?