szept 12

Érkezik a következő Pingvin update ? ideje kitakarítani az ártalmas linkeket

Egyre több keresőoptimalizálással foglalkozó weboldalon, blogon olvashatjuk már, hogy még idén ősszel (feltehetően szeptember végén-október elején) lefut a következő Google Pingvin. Az az algoritmus, amiről májusban is írtunk, miután a 2.0-s verziója eredményesen borzolta a kedélyeket. A gyenge backlink (más oldalakról érkező hivatkozás) profillal rendelkező oldalakat kíméletlenül hátrébb sorolta, nem kis visszatetszést keltve.

 

E korántsem kedves, virtuális madárka viselkedéséről itt olvashatsz bővebben. A felsorolt óvintézkedések közül most a kártékony linkek kiszűrésével foglalkozunk bővebben, és megmutatjuk, milyen eszközzel lehet ezeket kiszűrni. 

Miért baj, ha gyenge minőségű linkek mutatnak az oldaladra?

A természetes linkgyarapodás során persze óhatatlanul is kapunk gyenge hivatkozásokat, hiszen nem mindenki rendelkezik magas domain authority-vel és page rank-kal rendelkező weboldallal – vezérelje bármennyire is a jó szándék. A gond akkor van, ha az oldaladra mutató linkek túlnyomórészt ilyenek. Érdemes megvizsgáltatnod egy szakemberrel, de akár te magad is megteheted.

Többféle alkalmazás lehet segítségedre, persze – a demó verziót leszámítva  – ezek nem ingyenesek, de nem is kerülnek olyan eget rengetően sokba (10-50 ezer/hó). 

A linkek felderítése és kiszűrése

A rossz backlinkek felderítésére számos eszközt találsz (Open Site Explorer, Majestic SEO), mi most a www.linkresearchtools.com -ot választottuk. Regisztráció után kipróbálhatod a képen látható “Linx Detox” alkalmazást, melynek az a feladata, hogy átvizsgálja weboldalad backlink profilját, és figyelmeztessen, ha veszélyeseket talál (szinte mindig talál). 

detox

 

 

 

 

 

 

 

 

Futtasd le vele a keresést. Ez eltarthat egy darabig – attól függően, hogy hány linket kell megvizsgálnia. Majd egy ehhez hasonló ábrát fogsz látni:

ldetox1

 

 

 

 

 

Látható, hogy a backlinkek 15 százaléka nevezhető biztonságosnak, 2 százalékot minél előbb el kell, hogy távolíts, a többi pedig felülvizsgálatra szorul.

A gyanús linkek vizsgálatához az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

  • Mekkora a főoldalra és az aloldalakra érkező linkek aránya? Ha nem a főoldal a leggyakrabban linkelt oldal, a gyengébb minőségű, aloldalra mutató hivatkozásokat érdemes kidobni.
  • Mekkora a hivatkozó oldal page rank-ja, domain és page authorityije. Annál jobb, minél magasabbak. Ezeket legegyszerűbben a Firefox-hoz letölthető Seo Toolbar-ral ellenőrizheted.
  • A site:xxx.xom paranccsal nézd meg, indexeli-e egyáltalán a Google. Ha nem, akkor mehet  a kukába. 
  • Vizsgáld meg a hivatkozó oldal minőségét, felhasználóbarátságát, és fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy nincs-e rajta illegális tartalom.

Disavow – A linkmegtagadó eszköz

Ha megvan a spamlink listád, futhatsz egy kört a rád hivatkozó partneroldalak üzemeltetőivel, hátha leveszik a számodra előnytelen linket. Ez sokszor lehetetlen küldetés. Nincs elérhetőség az oldalon; ha van, akkor nem válaszolnak; ha válaszolnak, megtagadják a műveletet stb. 

Szerencsére a Google még 2012 őszén elindította a webmestereszközökön belül elérhető disavow fejlesztését. A kiszűrt domaineket, url-eket ide kell feltölteni, egy .txt fájlban: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

disavow ws

 

 

Kattints a piros dobozra, és töltsd fel a .txt fájlt. Erre vonatkozik néhány formai követelmény:

Egy sorba egy URL kerüljön. Például:

http://spames.linkek.com/content.htm
http://spames2.linkek.com/content.htm
http://spames3.linkek.com/content.htm

Kizárhatunk teljes oldalakat is, ekkor a “domain:” parancsot használjuk:

domain:nemkell.com

A #-tel kezdett sorokba írhatsz kommentet is. Jól jöhet, ha csoportosítanod kell a linkeket. Pl.:

http://spames.linkek.com/content.htm
http://spames2.linkek.com/content.htm
http://spames3.linkek.com/content.htm

#Fórum hozzászólás Spam

http://igenytelenlink.com

Fontos megjegyezni, hogy ez a lista csak egy ajánlás, ami arra kéri a Google-t, hogy oldalunk rangsorolásánál ne vegye figyelembe ezeket a linkeket. A felülvizsgálat hetekig is eltarthat, és nem feltétlenül fog minden linket ignorálni.

Ha újabb káros linkeket találsz, új fájlt nem tudsz feltölteni, csak a régit módosítani.

Sz. Sz.

 

 

Téged megcsípett a Pingvin?

A SEO-ról kezdő és középhaladó webmestereknek

 

Vélemény, hozzászólás?