okt 22

Elkészült legújabb Varnish szolgáltatásunk! Benne vagy egy beta tesztben?

Máris újabb hasznos funkció kifejlesztésével vagyunk készen, egyelőre beta verzióban. Ez nem más, mint a Varnish gyorstárazó rendszer, aminek hamarosan a Web-Server ügyfelei is kiélvezhetik az előnyeit. Ha szeretnéd a nagyközönség előtt kipróbálni ezt az egyedülálló funkciót, amit Magyarországon kizárólag a Web-Servernél tehetsz meg, olvasd végig blog bejegyzésünket és cselekedj!

Mi a Varnish és miért jó ez Neked?

Korábbi bejegyzésünkben szó esett már arról, miért kritikus fontosságú weboldalad gyors betöltődési sebessége. A lassúság bevételkiesést okoz, elriasztja a látogatóidat és ronthatja a Google helyezésedet is. Az akkor bemutatott Mod_Pagespeed mellett most egy új ? jelenleg beta verziójú ? eszközt próbálhatsz ki, ami akár 80%-kal javítja az oldalad tartalmának betöltődését.

A Varnish működésének titka, hogy közvetlenül a memóriában tárolja a lekérdezések eredményeit, ami közel 100x gyorsabb tárolóegysége egy számítógépnek, mint az SSD, vagy a winchester.  Amikor egy látogató a weboldaladra lép, a számítógépe adatokat kér a szervertől, ami kigenerálja a választ, és a látogatód számára betöltődik a weboldalad tartalma. A Varnish éppen itt, a visszaúton kap szerepet, ugyanis a webszerverről jövő adatokat eltárolja a memóriába, és amikor egy látogatód ismét ugyanarra a weboldaladra kíváncsi, ennél az új lekérdezésnél már a memóriában tárolt adatok fognak neki betöltődni, jelentősen kevesebb idő alatt, akár 80%-os sebességjavulás mellett!

blend2

 

Ezen az alapsémán felül egyedi cachelési módot fejlesztettünk ki bizonyos kiterjesztéses esetére (.jpg, .gif, .png, .swf, .css, .js), illetve a dinamikus weboldal tartalmak folyamatosan frissülő verzióinak a tárolására is.

Hogyan lehet jelentkezni a beta programba?

Ha szeretnéd a saját oldalaidon is megtapasztalni a sebességjavulást, írj egy e-mailt a beta@web-server.hu címre, amiben a domain név megjelölésével jelezd, melyik weboldaladra/weboldalakra szeretnéd konfiguráltatni a Varnish-t. Semmi mást nem kell tenned, kollégáink a jelentkezést követő 24 órán belül elvégzik a szükséges konfigurációkat.
(A MultiServer tesztelői is élhetnek a lehetőséggel!)

Mivel jár a részvétel?

A beta programban való részvétel semmiféle kockázattal vagy kötelezettséggel nem jár. Viszont nagyon szeretnénk, hogyha megosztanád velünk a használat közbeni tapasztalataidat akár itt a blogon, akár üzenetben, ezzel nagyban segítenéd a Web-Server csapat munkáját.

Ha kedvet kaptál a teszteséshez, adunk egy kis segítséget, az alábbi eszközöket bizalommal ajánljuk weboldalad sebességének mérésére:

–  A legnépszerűbb böngészők mind rendelkeznek konzol szolgáltatással, ahol ellenőrizhetjük a weboldalak, és azok egyes elemeinek a betöltődési sebességét is. Mi a Google Chrome Developer Tools Consol-t tartjuk a leglátványosabb segítségnek. A CTRL+Shift+J billentyűkombinációval csalogathatjuk elő, és az oldal frissítésekor már mutatja is az eredményeket a Network fülön.

– A Pingdom Full Page Test szolgáltatásai szintén nagyon részletes kimutatást ad a kívánt weboldal elemeinek betöltődéséről.

– A WebpageTest.org  is nagyon részletekbe menő elemzéssel szolgál, aminek a segítségével szabadon elemezheted weboldalad teljesítményét és a javítandó területeket.

Tipp: Ha tesztelésre adod a fejed, ne felejtsd el a Varnish konfigurálása előtt is elvégezni a teszteket, hogy végül összevethesd a javított eredménnyel. ;)

 

Varnish szolgáltatásunk egyelőre beta verzió, ami azt jelenti, hogy jelenleg is fejlesztés alatt áll, így a sikeres működésére nem tudunk 100% garanciát vállalni. Ugyanakkor minket meggyőztek az előzetes tesztek, és reméljük, hogy ez a szolgáltatás segítségedre lesz weboldalad optimalizálásában és a kívánt oldalbetöltődési sebesség elérésében. 

 

Te kipróbálod?

 

Vélemény, hozzászólás?