júl 22

Vizsga, még egy kis vizsga, majd irány Jamaica

A július egész sűrűre sikeredett. Hónap elején a munkahelyen átköltöztünk egy másik osztályra, egy összevonás miatt. A cégnél két pénzügy volt, most egyet csináltak belőle. Változások lesznek nemsokára, mert az én főnökömet kinevezték vezetőnek. Azt mondta, ne aggódjunk semmi miatt, hiszek neki. Nagyon megérdemelte, karakán nő, mindig kiharcolja az igazát és támogatja a kis csapatát és kiáll értünk. Pár hónapon belül majd kiderül, hogy milyen változások lesznek.

Közben megcsináltam egy online tanfolyamot, ‘Hatékony kommunikáció’ néven és abból vizsgáztam, sikeresen. Ezt is hozzá tudom majd adni az önéletrajzomhoz, jól mutat. Igazából már mindent tudtam, amiről ez a tanfolyam szólt, de ismétlésnek jó volt. És mivel mindig halmozom a vizsgákat és tanfolyamokat, angolból is most csütörtökön volt a szóbeli vizsgám. Ez három részből állt: hallgatás, prezentáció és csoport beszélgetés.

A hallgatáson egy rádióműsort játszottak le és azzal kapcsolatban kellett válaszolni a kérdésekre. Szerintem nagyon könnyű volt, úgyhogy az biztos sikerült. A prezentáció témáját vizsga előtt két héttel kaptuk meg, így volt időnk felkészülni. Minimum 5 percre kellett felkészülni, de én akárhogy mértem az enyémet, mindig csak 3 és félre sikeredett. Ráadásul a téma az otthon volt, ami számomra egy nehéz téma, ugyanúgy, mint a család, mert arról nem tud annyit beszélni az ember vagy legalábbis nem olyan specifikusan. Egy újrahasznosítás vagy védjük meg a Földet típusú témáról többet tudnék beszélni. A lényeg az, hogy kérdésekkel segítettek a végén, így végül beszéltem legalább 5 percet folyamatosan. A csoport beszélgetésen szintén az otthon volt a téma, de az itteni otthonról kellett beszélni, előnyök-hátrányok és hogyan lehet otthonossá tenni egy lakást. Ez is elég kötött téma volt, egyszer el is tértünk a tárgytól, a vizsgavezető szólt közbe, hogy kanyarodjunk vissza az eredetihez. 20 percig beszélgettünk. Ja, a prezentáció és a csoport beszélgetés lényege az volt, hogy felvették diktafonnal, azt küldik el a vizsgaközpontba, ahol kielemzik majd. Amikor két évvel ezelőtt vizsgáztam, akkor még csak ketten kellett, hogy beszélgessünk és kamerával vettek fel minket. Más volt most. Azt mondták két-három hónap még az eredményig. Szóval amikor majd befejezem a következő kurzust és vizsgáznék belőle, meglesz az előzőnek az eredménye ?

Gondolkodtam, hogy jelentkezzek-e a következőre, mert átvariálták az órákat. Most majd heti kétszer lesz két és fél óra, hétfőn és szerdán. Eddig csütörtökön jártam. Fél órával rövidebb lesz az óra, 18:30-21:00. A baj az, hogy ez csak a beszéd kurzus, az olvasás részét csakis reggel tartják, amin ugye nem tudok részt venni. Ez azért van, mert ezt a tanfolyamot főleg azoknak alakították ki, akik segélyen élnek vagy otthon maradtak a gyerekekkel és ez segítség nekik munkát találni a jövőben. Szóval nem igazán én vagyok a célcsoport, aki bankban dolgozik, teljes munkaidőben. Még van pár hetem eldönteni, beszélek majd a tanárral is, hogy ő mit javasol.

És szintén júliusban már készülünk Jamaica-ra, nagyon sok mindent rendeltem internetről, meg sokat jártunk boltokba. Sikerült beszereznem négy fürdőruhát, meg egyet kaptam Jankától. Én arra gondoltam, hogy viszek kettőt, de aztán többen felvilágosítottak, hogy két hétre legalább négyet kell vinni. A hétvégén el kell intézni a becsekkolást, vagyis érvényesíteni kell a repülőjegyet. Minden bepakolnivalót összegyűjtöttünk, a hétvégén megírom a listát, mit kell eltennünk majd és be is pakoljuk. Rendeltünk kamerát, amit lehet vízben és víz alatt is használni, felszerelhető botra, úgyhogy távolabbi képeket is csinálhatunk magunkról.

Én mindenfélét terveztem, hogy szeretnék delfinekkel úszni, meg tengerben lovagolni, de Rác azt mondta, hogy ez mind állatkínzás és inkább ne csináljam. Nem mondom, hogy életem vágyai ezek, mert elég giccsesen hangzanak, de arra gondoltam, hogy valószínűleg többet nem lesz rá alkalmam és akkor már miért ne csináljam most? Ezt még majd leegyeztetjük. Akarunk menni bambusz tutajon egy folyó túrára, ami hasonló az olaszországi gondolához, hogy elől evez valaki, mi meg hátul ülünk és nézelődünk. 6 órás időeltolódás van, úgyhogy valószínűleg majd üzengetni fogunk tudni. Lesznek különböző programok majd a hotelben is, tánc est, meg fehér est, amikor mindenkinek fehérbe kell öltöznie. Az még nem tudom, hogy lesz, mert Rácnak nincsen egy darab fehér ruhája sem és hát nem is a stílusa, viszont lehet, hogy egy estét kibír majd.

Azt terveztük, hogy 3-5 programot szervezünk a két hétre és a köztes időben lehet pihenni, sokat enni-inni. Van edzőterem is a hotelben, amit terveztem használatba venni, de majd ott kiderül, mennyire van hozzá kedvem. Két hét evés-ivás után gyanítom, hogy lesz mit leadnunk, mikor hazajövünk. Jimmi és Janka is izgatottak már. Jimmi ugye főleg azért, mert ő haza megy. El sem hiszem, hogy jövőhét ilyenkor már ott leszünk és kóstolgatjuk a különböző rumokat, meg az ismeretlen gyümölcsöket.

2017.07.22.

Vélemény, hozzászólás?