máj 26

Újabb magyar az angol fedélzeten

Egyre többször olvashatjuk, láthatjuk a hírt, h hatalmas tömegek vándorolnak ki és esetleg telepednek le máshol. A környezetünkben is egyre többen döntenek úgy, h vállalva a bukás kockázatát, kijönnek Angliába és újrakezdik az életüket. Most jutottak el a szüleim is arra a pontra, h otthon tarthatatlan a helyzet. Most, h kézzel fogható a döntésük, nagyon furcsa érzés lett urrá rajtam. A hazát eddig első sorban a család, a barátok és a régi megszokott helyek jelentették. A hely kezdett el legkevésbé hiányozni. Beálltunk mi is az ingázók sorába. Egy évben legalább kétszer illik hazamenni, különben lelkiismeretfurdalásod lesz – egyrészről – másrészről pedig soha többé nem állnak veled szóba, ha nem jössz minél gyakrabban. Így tehát olyan pl, h nyaralás kettesben még nem történt velünk soha. A mondanivalóm igazából nem is ez, hanem, h a gyökereink lassan megszűnnek otthon. A család és a barátok is jönnek ki és persze ez nekünk nagyon jó, nekik viszont egy hatalmas lépés (mintahogy annó nekünk is az volt). Vissza lehet olvasni a blogot a kezdetekről mikor olyan elveszettnek éreztem magam és nem akartam én ezt az egészet. Otthon lelkes az ember, de más, mikor már itt vagy.

Most anyukám döntött úgy, h itt a helye. Ez olyan elhatározás volt, h jön, lesz, ami lesz, de tartott attól, h mi lesz ha nem talál semmilyen munkát. Ezért hát megkérdeztem Natalie-t, a volt team leaderemet, h szüksége van-e emberre (tudtam, h igen, mert egyre busy-bbek) és felvázoltam neki, h anyukám hamarosan kijön és szeretne dolgozni. Mondta, h semmi akadálya, h ott dolgozzon nálunk. Még aznap elmondtam anyuéknak, h van lehetősége dolgozni, jöjjön, amint tud. Másnap már le is foglalták a repjegyet következő hétre, szombatra. Azelőtti nap felhívtam a Job Centre Plus-t, h elintézzem neki az NI (National Insurance) number interjút. Megvan az időpont, jövő hét kedd.

Néhány szót a bookolásról.
– Felhívod ezt a számot: 0345 600 0643 (Monday to Friday, 8am to 6pm)
– Választanod kell kétszer menüpontot, mindig azt válaszd, h még nincsen NI numbered és nem is apply-oltál érte.
– Felveszik és megmondod, h szeretnél apply-olni NI numberért. Más nevére is apply-olhatsz, nem csak magadnak intézheted.
– Ha akkor hívod fel őket, amikor az adott személy még nincsen az országban, akkor mondd azt, h DE, már az országban van (pl. tegnap érkezett). Engem először leráztak, mert megmondtam az igazat, h még nincsen az országban.
– Ezeket fogják kérdezni: first name, surname, születési dátum, marital status (single, married), miért akar NI numbert (itt mindig érdemes azt mondani, h mert kapott egy job offert), mikor érkezett az országba, milyen nemzetiségű, mi az angol lakcíme.
– A beszélgetés végén mondják meg a várost, a dátumot és az időpontot, h hova-mikor kell menni az NI interjúra és a referencia számot, amit meg kell őrizni. 3-4 munkanapot vesz igénybe, míg megkapod a hivatalos levelet is róla.
– Jól teszed, ha minden infot leírsz egy papírra és kéznél van a híváskor, mert néha megszokásból lehet, h a nevet vagy a születési dátumot nem jó sorrendben adod meg, hanem fordítva. Toll is legyen nálad.

Ahhoz, h nálunk dolgozhasson, regisztrálni kell az ügynökségen, akiken keresztül megy a papírmunka. Ez most az MEM (http://www.mem-recruitment.com/). Anyuval megnéztük előtte való nap, h pontosan hova kell menni, elvittem reggel kocsival. Ott kapott egy időpontot délutánra, úh érdemes az ügynökségeket előbb felhívni, mert hátha ott is csak időpontra fogadnak. Visszament délután, kitöltötte a szokásos formanyomtatványokat. Több, mint másfél órát töltött ott, úh ha vki elmegy egy ügyönkségre, érdemes rászánni az idejét.

Holnap már kezdhet is :) NI number nélkül is lehet dolgozni, ha igazolod, h folyamatban van az igénylés. Ezt úgy a legegyszerűbb, h megadod a referenciaszámot, amit kaptál korábban.

Ő azon a részlegen fog dolgozni, ahol én dolgoztam annó. Bea is ott lesz vele, úh nagy baj nem történhet. Ja, meg egy ajtóval odébb én is ott vagyok ?

Később még jelentkezünk a részletekkel.

2015.05.26.

Vélemény, hozzászólás?